Hjem » Hvordan velge de riktige løpeskoene for ulike distanser?

Hvordan velge de riktige løpeskoene for ulike distanser?

Lurer du litt på hvilke egenskaper på terrengløpeskoen du bør vektlegge til din løpestil og lenge av løpingen? Her har du svaret!

I sti- og terrengløpeverden, mer enn i andre disipliner, er skoen essensiell. På markedet finnes det forskjellige typer fottøystiler, med forskjellige drops, forskjellige overdeler, forskjellige volum, forskjellige typer mellomsåle… Men hvilken passer best til våre behov?

Sko for korte avstander

Stiløping kommer på alle distanser og tekniske nivåer. I denne kategorien kan vi inkludere treningsøkter, korte løp og selvfølgelig bakkeløp. I dette tilfellet er letthet alt. Vi trenger ikke en svært beskyttende sko, men den må være komfortabel og reaktiv for å tillate oss å minimere energiforbruket. Er du en kortdistanse stiløper?

  • Demping: Mindre viktig når fokus er på lettere sko for raskere løping.
  • Drop: For raskere løping vil mange ha en tendens til å treffe bakken lenger frem, så en lavere drop er ofte valgt. Men dette er helt opp til hvordan du løper og personlige preferanser.
  • Yttersålekonstruksjon: Avhenger av terrenget og forholdene. Kortdistanseløp på gjørmen trenger fortsatt en større yttersåle med høy knast, mens en tørr steinete sti vil tillate deg å bruke en yttersåle med lav høyde. Se alltid etter en god gummiblanding som gir utmerket trekkraft over de glatte steinene.
  • Beskyttelse: Hvis du går fortere, er det greit å ha litt mindre beskyttelse hvis det betyr en lettere mer fleksibel sko. Men hver trailsko for hver distanse bør gi deg litt tåbeskyttelse.
  • Stabilitet og passform: Avhenger av terrenget du løper over, men med en mer teknisk kort distanse vil du ha godt fotfeste, pass på at foten ikke beveger seg inne i skoen. En mellomsåle med lavere høyde vil være mer stabil, men mindre dempet.

Sko for mellomdistanse

Når vi snakker om mellomdistanse, sikter vi til alle de 20-40 km løpene på stier. I dette tilfellet bør valget av riktig sko være orientert mot en ganske lett og reaktiv stil, med god beskyttelse på tåen og på sidene av overdelen. Det må også være en «presis» sko med et utmerket grep, siden man i et klassisk mellomdistanseløp kan løpe i toppfart i nedoverbakke, holde en god rytme i de sjeldne situasjonene hvor bakken er flat, og klatre opp en enkeltspor på teknisk terreng.

  • Demping: Du trenger det rette kompromisset for å holde skoen lett og fleksibel, men gi komfort for å løpe i mer enn én time.
  • Drop: Med noen raskere seksjoner og behov for å løpe mer enn én, men mindre enn 3 timer, er det mest populære fall 6 mm for denne typen mellomdistanseløping.
  • Yttersålekonstruksjon: Avhenger av type overflate og vær for hvilken type yttersåle som vil fungere best, men en god gripende gummiblanding vil hjelpe deg i alle forhold. Beskyttelse: Dette kan også være overflate- og terrengavhengig, og det er nyttig å ha beskyttelse over skarpe steiner. Du trenger ikke mye beskyttelse når stien er jevn, men alle trailsko vil normalt ha en form for tåbeskyttelse.
  • Stabilitet og passform: Sørg for at skoen er komfortabel og ikke for stram, men at den fortsatt sitter godt på foten for å løpe over en rekke ulike terreng. Overflaten kan være ujevn, så skoen skal holde foten, men fortsatt la foten utvide seg når den varmes opp.

Sko for lange avstander

Til slutt, for løperne som har som mål å løpe en hvilken som helst avstand lenger enn de 42 kilometerne av maraton, er det viktigste å vurdere å ha en komfortabel sko (utenom andre aspekter som kan være viktige over korte avstander). Prøv å finne ut å bruke en sko i 10-15 timer eller mer. Hvis den er for stram og tettsittende kan du begynne å føle smerte etter bare noen timer, hvis sålen er for hard kan du få problemer og smerter i buen. Derfor er det viktig å bruke en myk og behagelig sko med god demping

  • Demping: Jo lengre avstand er, jo viktigere er det å ha en behagelig sko du kan ha på føttene i mange timer. Dette vil bety at løpere vil se etter en mer dempet sko etter hvert som avstandene øker.
  • Drop: Det er personlig preferanse siden noen mennesker vil løpe ultradistanser med null drop, men hvis du akkurat begynner å løpe langdistanse, er det mye tryggere å ha en drop på minimum 6 mm hvis du løper over lang tid. Selv de beste og raskeste forfotløperne begynner å løpe på hælen når de blir slitne, så ikke risikere å bli skadet ved å starte i en sko med lav drop. En langdistansesko vil normalt ha 6 – 10 mm drop.
  • Yttersålekonstruksjon: Å gjøre skoen lettere bidrar til å spare energi når du løper lange avstander, så det hjelper å holde yttersålen mindre. Langdistanseskoen din bør ha nok knaster til å gripe for glatte, myke overflater, men ikke for mye for å holde vekten nede. Gummiblandingen er veldig viktig for lange distanser og for lang løping trenger du en god balanse mellom slitestyrken og best gripende gummi for trekkraft på våte glatte overflater.
  • Beskyttelse og stabilitet: Komfort og demping er prioritert fremfor beskyttelse og stabilitet, og løpehastigheten er lavere, slik at du normalt vil se mindre beskyttende og stabile funksjoner på en langdistansesko, men nok til å hjelpe deg med å dekke de forskjellige terrengene du kan finne.
  • Passform: Komfort er det store, og derfor må du sørge for at skoen har nok elastisitet i overdelen for å tillate den lille ekspansjonen og sammentrekningen foten opplever når temperaturen endres og når foten varmes opp under løping. Det skal ikke føles stramt eller sammensnørende når du tar på deg skoen både i lengde og bredde over foten. Men skal føles trygg!

God tur!

Handlekurv