Hjem » Guide: Hvordan velge riktig alpinski?

Guide: Hvordan velge riktig alpinski?

Det kan være utfordrende å finne frem i jungelen av forskjellige typer alpinski som finnes der ute. Her guider vi deg frem til å finne riktig type slalomski.

Du finner alt fra kompromissløse slalomski for deg som skal kjøre porter raskest mulig, til brede toppturski som du kan bestige topper med og kjøre lange svinger i dypt pudder på vei ned igjen når du skal kjøpe ski.

Det som er viktigst å tenke på når du skal velge ski er å vite hva de skal brukes til,  og være ærlig med deg selv når du vurderer ferdigheter og bruk. Hvis du liker å kjøre korte og raske svinger i bakken er det dumt å velge en bred pudderski til dette. Her er de forskjellige typene med ski kort beskrevet for at du skal få bedre oversikt.

Slalomski for barna

Disse skal være lette å svinge med. Vekt er også viktig slik at de ikke blir tunge og vanskelig å håndtere for små barnekropper. De aller fleste slalomski for barn er laget som carvingski eller twintipski og er korte og lette å kjøre på. Skiene er gjennomgående mykere og dermed er de lettere å sette opp for å svinge på. Et annet moment når det kommer til barneski er at de ikke skal ha for mye innsving. Slalomski til barn skal være lette å ploge med og ski som har for mye innsving gjør det mye vanskeligere å ploge. Ta derfor hensyn til dette når du skal kjøpe ski til de aller yngste.

Carvingski

Carvingski passer for deg som liker deg i preparerte løyper. Disse skiene har mye innsving og kort svingradius og er dermed lette å svinge med og du kan kjøre korte raske svinger uten å bruke for mye krefter. Skiene er relativt korte og smale og er enkle å kontrollere sammenlignet med racingski og bredere freerideski. Det finnes et stort utvalg carvingski, alt fra ski som er lette å kjøre til såkalte «race-carvere» som er bygget opp mer som racingski. «Race-carvere» gir en opplevelse som du kjenner fra racingski, men er ikke bunnet av FIS-reglementet. Disse skiene er vanskeligere å kjøre rent enn mykere carvingski som er laget for de som ikke bruker like mye tid i bakken.

All mountain-ski

Disse skiene kan brukes både i og utenfor preparerte løyper og er det nærmeste man kommer en allround-ski. De fleste modellene er ikke like raske og lekne som carvingski, men er vesentlig raskere enn løssnøski. Innenfor denne kategorien finnes det en vel av alternativer. Noen modeller er omtrent som en carvingski, men har bedre bæreevne. Andre modeller har mange av de samme egenskapene som løssnøski så her gjelder det å orientere seg litt og være klar på hvilke egenskaper du ønsker før du velger en modell. Bruk derfor litt tid på å vurdere om du skal bruke skiene mest i, eller utenfor bakken før du bestemmer deg her. Det kan også være lurt å sammenligne målene på skiene, sidecut, for å se hva som kan være noe for deg.

Twintipski

Twintipski er ski som brukes i parken og er laget for å hoppe og gjøre triks med. Disse skiene har, som navnet sier, en tip i begge ender og dette gjør at du kan kjøre baklengs på de uten problemer. Twintipski for mer erfarne kjørere er som regel stivere enn de som er beregnet for nybegynnere. Dette gjør at de er noe vanskeligere å kjøre på, men de gir også mer støtte i landingene og gir deg også mer «pop», kraft, når du hopper.

Freerideski

Freerideski brukes til kjøring utenfor preparerte løyper. Desto mer pudder du kjører i, desto bredere og lengre ski vil du ha for å få maksimal bæreflate og dermed mer å flyte på. Hvis du skal ha egne «pudderplanker» vil du ha en meget bred ski med lite innsving. Disse skiene skal også være myke og ha mye rocker for å være lette å flyte rundt på. De samme skiene er så godt som ubrukelige om det er hardt i bakken, da det vil være vanskelig å få tak med kantene fordi skiene er så myke. Det finnes også en rekke modeller som er bedre allround og som egner seg godt til dager da snøen er pakket på fjellet, når det er skare eller om du vil ta deg en tur i bakken. Det er også greit å se på hvilken rocker du ønsker deg i skiene.

Randonee / Topptur

Interessen for topptur er sterkt økende i Norge. Dette er ski som er beregnet for toppturer der du går med feller under skiene opp på et fjell for så å kjøre ned fjellsiden igjen på vei ned. Dermed får du opplevelsen av toppturen og i tillegg en fantastisk tur ned fra toppen i en pakke. Den typiske toppturskien er middels bred til brede ski som flyter godt i løssnø, men også gir feste på hardere snø eller is. De er i tillegg lette for at du ikke skal få for mye å drasse på opp fjellet. Vær oppmerksom på at lette ski oftest har noe dårligere egenskaper nedover da de er mindre stabile enn tyngre varianter.

Handlekurv