Hjem » Guide: Hva er rocker på alpinski?

Guide: Hva er rocker på alpinski?

En svært viktig egenskap i en ski er om det er rocker i den og i tilfelle hvordan rocker det er i den. Men hva er egentlig rocker?

Det finnes et stort utvalg av forskjellige alpinski på markedet. De har forskjellige bruksområder og har derfor forskjellige bredder, utforming og egenskaper. En svært viktig egenskap i en ski er om det er rocker i den og i tilfelle hvordan rocker det er i den. Men hva er egentlig rocker?

Rocker betyr at skiene er bøyd i motsatt retning av det man ser på ski med tradisjonelt spenn. Dette betyr altså at hvis du legger en ski flatt på bakken vil en ski med full rocker berøre underlaget kun under midten av skiene mens en ski med spenn vil berøre underlaget foran og bak. Rocker i deler av skiene har blitt veldig vanlig og i de siste årene har flere produsenter også kombinert rocker i deler av skiene med tradisjonelt spenn og på denne måten fått enda mer anvendelige ski.

Hva er poenget med rocker

Så til det viktige; hva er poenget med rocker? De første skiene som fikk rocker var løssnøski og ble utstyrt med rocker i tuppene for at man skulle slippe å lene seg bakover når man kjørte i pudder. Dette gjorde løssnøkjøring mye enklere og mer tilgjengelig for mindre erfarne skikjørere. De siste årene har rocker blitt brukt på omtrent alle type ski og vi ser nå forskjellige utgaver av rocker i alt fra pudderplanker til racingski.

Rocker i kombinasjon med spenn

Rocker kombineres også i større og større grad med det tradisjonelle spennet og gjør skiene mer allsidige. Disse typene ski har rocker i tuppen og halen, mens det er et kammer i midten. Dette gjør at skiene flyter godt i løssnø, men du får allikevel den kraften du trenger for å kunne kjøre fine svinger på hardere underlag. Med rocker teknologien får man også mer kontaktflate når farten går opp og når man kanter skiene og dette har ført til at man kan lage bredere all mountain-ski som fortsatt har de samme egenskapene i bakken man kun så på vesentlig smalere varianter tidligere.

Rocker i racingski

På en del moderne racingski finner vi også en rocker. Det er da som regel snakk om en mild rocker i tuppen av skiene eller en mild rocker i tuppen og halen. Dette legges inn i skiene for at det skal være lettere å komme på skjær og dermed lettere å starte svingene. I tillegg til dette er ski med rocker i tuppen noe mindre krevende å kjøre med da de takler ujevnheter bedre som en konsekvens av at de er mykere i tuppen. Dette gjør at små slag og ujevnheter ikke påvirker skiene i samme grad som de gjør på eldre ski og skiene blir dermed mer forutsigbare

Under følger en forklaring av hvordan de fleste ski er bygget opp med tanke på rocker og spenn. Dette er kun hovedtrekkene da det finnes utallige måter å bygge en ski på for å rendyrke de egenskapene man er på jakt etter.

Tradisjonelt spenn

Dette brukes på racingski eller rene bakkeski der formålet er at skiene skal være så raske som mulig. Fordelen med disse skiene er at man får kontakt med hele kanten på skiene og dette gir optimal kontroll og presisjon. Skien blir spent opp når du trykker til i svingene og føles meget sporty og direkte å kjøre på. Ulempen med dette er at det er svært anstrengende å kjøre på da du må bruke full kraft for å kjøre skikkelige svinger. Skiene er i tillegg kompromissløse og lar deg ikke gjøre feil eller være sløv når du legger de på kant uten at du blir straffet for dette. Brukes på racingski, særlig de som brukes i fart.

Tip rocker – rocker i tuppen av skien

Dette brukes på de aller fleste rene carvingski og vi ser det i større grad også på moderne racingski. Med mindre kantkontakt i tuppen blir skiene lettere å manøvrere i lavere fart og det er lettere å starte svingene. Nå skiene kantes har man full kontakt med underlaget og kan kjøre reine skjær. Spenn i resten av skien gjør at de blir retningsstabile i fart og gir mer kraft. Brukes i carvingski, racingski og enkelte toppturski.

Tip og tail rocker – rocker i tuppen og i halen

Med rocker foran og bak får man en bedre flyt i kjøringen og skien er meget svingvillig. Skien flyter bedre i løse forhold og du slipper å anstrenge deg så mye for å løfte tuppene over snøen. Skiene er veldig stabile når de kantes og du beholder noe av kraften i skiene da det fortsatt er spenn under midten av skiene. Vær oppmerksom på skien blir mindre stabile i høy fart jo mer av skiene det er rocker i. Brukes i enkelte carvingski, all mountain-ski, toppturski og freerideski.

Full rocker – rocker i hele skien

Disse skiene flyter veldig godt i løse forhold og er en drøm å flyte rundt på. Meget lettsvingte og går svært lett på kant. Særlig når skiene er brede blir de mer lettkjørte med en full rocker og de virker ikke like tunge å dra med seg. Ski med rocker kan være vanskelig å kjøre på når det er hardt i bakken fordi du ikke får like mye kraft på kantene. Skal du kun ha et par ski som du bruker til alt kan dermed ski med full rocker være mindre gode på enkelte forhold. Brukes i enkelte all mountain-ski, toppturski og freerideski.

Handlekurv