Hjem » Guide: Slik velger du riktig størrelse på alpinstøvler

Guide: Slik velger du riktig størrelse på alpinstøvler

Her finner du en guide for hvordan du kan velge riktig størrelse på alpinstøvler.

Vær oppmerksom på at det kan være forskjell på størrelsene fra produsent til produsent. Vi oppgir størrelser på alle slalomstøvler i mondopoints, som er det samme som cm.

Hvordan måle føttene

Det er viktig at alpinstøvlene sitter ordentlig på føttene og de må ikke være for store. Hvis støvlene er for store eller for brede vil foten skli rundt og du vil ikke få den presise følelsen du er ute etter i en alpinstøvel. Mål derfor foten nøyaktig og bruk dette når du skal kjøpe støvler. For å måle foten raskt og enkelt kan du legge et ark inntil en vegg. Sett foten på arket med hælen inntil veggen og tegn en strek foran stortåa. Mål så lengden fra enden av arket og frem til streken, lengden i cm er den samme som størrelsen i mondopoint. Det er viktig at du tørr å kjøpe støvelen liten nok om du skal få maksimalt ut av slalomstøvelen din.

Tabell over størrelser fra mondopoint til europeisk-, amerikansk- og britisk størrelse.

Bredde på lesten på alpinstøvler

Et annet moment du må tenke på er bredden på lesten din. Dette er noe vanskeligere å måle, men de fleste har erfaringer fra andre sko eller alpinstøvler som du kan sammenligne med. Racingstøvler har en smalere lest enn andre alpinstøvler da det er viktig at disse sitter stramt for at de skal være så presise som mulig. Komforten kommer i andre rekke på en racingstøvel, mens den i andre støvler er blant de viktigste kriteriene. Lesten på en racingstøvel er som regel 94-97mm bred, mens andre alpinstøvler kommer i bredder fra 97mm og helt opp til 105mm.

Tilpasning av støvlene

Mange støvler kan også varmetilpasses foten for at de skal passe best mulig til akkurat din fot. I tilfeller der du ikke får et par alpinstøvler som sitter optimalt på begge føttene kan de også tilpasses av oss i butikken på Torshov. Denne prosessen kalles blokking og går kort fortalt ut på å varme opp støvlene for så å utvide de på de aktuelle problemområdene.

Størrelse på alpinstøvler til barn

Når det gjelder alpinstøvler til barn er det viktig at heller ikke disse kjøpes for store. Her er det viktige prinsippet at barnet skal vokse ut av støvlene sine, ikke inn i de! Grunnen til dette er at dette er så viktig er at om støvlene er for store vil foten skli rundt når barnet skal svinge og dermed blir ikke kontrollen den samme som den kunne ha vært. I tillegg øker sjansen for skader drastisk. Er slalomstøvlene for store kan barnet vri foten i støvlene uten at bindingene vil virke som de skal, dette kommer av at de ikke blir utsatt for det direkte slaget de blir utsatt for når støvelen sitter ordentlig. Det er derfor svært viktig at barn har støvler som passer skikkelig.

Handlekurv