Hjem » Hvordan velge dine terrengløpesko?

Hvordan velge dine terrengløpesko?

I sti- og terrengløpeverden, mer enn i andre disipliner, er skoen essensiell. Les vår guide her!

I sti- og fjelløpeverden, mer enn i andre disipliner, er skoen essensiell. På markedet finnes det forskjellige typer fottøystiler, med forskjellige drops, forskjellige overdeler, forskjellige volum, forskjellige typer mellomsåle… Men hvilken passer best til våre behov?

Hva er forskjellen mellom løpesko og terrengløpesko?

En «roadshoe»  har i grunnen ikke en vanskelig jobb å gjøre. Den må bare beskytte foten mot gjentatte støt fra et hardt underlag. Men når det kommer til terrengløping, må skoene tilby tre hovedfunksjoner som:

  • Stabilitet
  • Trekkkraft
  • Beskyttelse

Bortsett fra den tiltenkte bruken, er en annen stor forskjell mellom løpesko for grus og asfalt og terrengløpesko sammensetningen.

«Roadshoe» er laget med pustende og lette materialer som oppmuntrer til hastighet og respons.

En terrengløpesko har mye mer å gjøre enn din gjennomsnittlige «roadshoe»  : den må takle mange forskjellige overflater og viktigst av alt – side- og vridningskrefter som ethvert ujevnt terreng du finner i stiløp vil kaste på deg. I dette tilfellet er slitesterke forbindelser for sålen og stivere materialer for overdelen hovedfokus i utviklingsprosessen.

Hva skjer når du bruker terrengløpesko på asfalten og motsatt?

En god terrengløpesko vil holde foten stabil inne i skoen. Det vil gi deg trekkraft når du trenger det på gjørme, snø samt grep på en våt stein. Den må være komfortabel og også gi en viss beskyttelse mot steiner og skarpe gjenstander.

Å ta en «roadshoe»  utenfor veien og dens naturlige bruksområde avslører med en gang dens mangler:  du begynner å slite med stabilitet, trekkraft og beskyttelse, med fare for å skli eller vri ankelen i den. I tillegg kan de øvre materialene bli skadet av røtter og steiner, og rusk kan komme inn gjennom ankelkragen og forårsake blemmer.

På den annen side kan bruk av terrengløpesko når du løper på fortau eller andre slitende overflater slite ned gummitappene på yttersålen, noe som kan kompromittere grepet når du går tilbake til offroading.

Hovedtrekk ved terrengløpesko

DEMPING: Dette avhenger av hvilken type løp du ønsker å gjøre. Løpere som ønsker å løpe de kortere distansene vil ofre litt demping for stifølelse som lar deg løpe raskere over teknisk terreng ved å være lavere til bakken og føle overflaten. Løpere på lengre avstander vil se etter litt demping for å holde foten komfortabel i timene og mange kilometerne du kanskje gjør, for eksempel i en trail ultra. Se etter typen materiale som gir demping og vær forsiktig når du velger fordi en veldig myk polstret sko ofte kan være mindre stabil på alle andre overflater enn en jevn enkel sti, så du må få et godt kompromiss.

Drop: Dette er virkelig personlig preferanse og kan også avhenge av hvordan du løper. Hælløpere går vanligvis for en mer dempet hæl og vil mest sannsynlig være fornøyd med et høyere fall mens midt- eller forfotløpere er mer sannsynlig å se etter sko med lavere fall. Bare for å være tydelig på hva begrepet fall betyr. Fallet er høydeforskjellen fra bakre (hæl) del av skoen til fremre del (forfot) og gitt som et mål i millimeter. Du kan også se etter to tall som gir deg stabelhøyden som er den totale høyden på yttersålen/mellomsålen tatt på denne hældelen av skoen og ved forfoten, og det er forskjellen mellom disse to tallene som gir deg drop. Høyere drop betyr generelt at skoen vil gi mer demping.

Beskyttelse og stabilitet: Beskyttelse og stabilitet: Se etter funksjonene du tror du trenger. En plate under fot- og tå følger ofte med for beskyttelse. Noen modeller har beskyttelse på toppen av foten med deksler for å hindre at rusk kommer inn med en integrert gamasje eller blondetrekk. Andre vil ha vannavstøtende/vanntett beskyttelse. Det er viktig at foten din ikke roterer inne i skoen, så den føles trygg når du er inne i den. Mange modeller vil passe forskjellig og spesielt bredden på skoen kan variere mye mellom modellene. Skoen skal føles trygg, men ikke stram. Hvis passformen er for bred, vil du ikke ha nok stabilitet, og hvis den sitter for stramt, vil du oppleve smerte når foten blir varm og utvider seg. En sko som sitter lavere i bakken med mindre mellomsålehøyde vil også mest sannsynlig være mer stabil ettersom foten din lander nærmere bakkeoverflaten og gir et lavere tyngdepunkt.

Yttersålekonstruksjon: Knastene er et «giveaway»-tegn på at skoen er egnet for terrengløping. Sjekk hvor høye knastene er og avstanden mellom dem, slik at du vet om skoen er bedre for gjørme eller snøløp, eller om den er bedre for tørre eller steinete stier. Hvis knastene er høye og med stor avstand, betyr det at den vil fungere godt i gjørmete forhold. Hvis tappene er for tett sammen, vil gjørmen feste seg til (tette) bunnen av skoen. Materialblandingen i yttersålen i gummi er veldig viktig, og en god klebrig yttersåleblanding vil hjelpe deg med å opprettholde trekkraften på de våte glatte overflatene (våte trebroer eller trerøtter kan være forrædersk!). Det er ofte et kompromiss mellom å ha en flott klebrig yttersåle og holdbarheten til den.

Vanntett: ja eller nei?

En vanntett sko har den åpenbare fordelen at den holder føttene tørre på våte stier og i regn. Det har også noen ulemper hvor hvis vannet kommer i toppen av skoen, (for eksempel når du krysser en elv) med mindre du bruker en vanntett gamasje så vil det ikke renne ut av skoen.

Tradisjonelt for løpesko gir den vanntette membranen vekt og stivner skoen (begge uønskede aspekter for en løpesko). Ved å bruke en teknologi som Gore-Tex usynlig passform eliminerer den imidlertid disse problemene på grunn av at membranen er eksepsjonelt tynn og lett, samtidig som den tilbyr den vanntette fordelen.

En vanntett sko vil være varmere enn en ikke-vanntett sko som er en fordel i kaldt eller vått vær, men som er mindre egnet i varmt solskinnsvær.

Handlekurv