Hjem » Litt om toppturstøvler

Litt om toppturstøvler

Det har vært stor utvikling på støvler de siste årene. Det har kommet langt flere lette, men også komfortable støvler på markedet. I tillegg er det en utvikling av hybrid topptur-/alpin støvler.

Lette støvler er ideelt på mange måter. Jo lavere vekt på turen opp, jo bedre. Men man skal ned igjen også. Det sier seg selv at utstyr som skal både opp og ned blir et kompromiss. Og da er det et spørsmål om hva man prioriterer, og hva slags terreng man vil ferdes i. Skal det kombineres mellom topptur og heisbasert skikjøring bør man ha en støvel som gir bedre støtte og presisjon. Uansett kategori er vekt en vesentlig faktor. Produsentene velger lettere skall, spenner og innerstøvler. Støvlene i det lette segmentet har mer minimalistisk skall og tynnere innnerstøvler. Et mindre skall gir «trangere» støvler. Det vil si, mange av støvlene oppleves som bredere i forfoten enn oppgitt lest bredde, men er ofte trange i innsteget (dvs rundt ankelen). Tynne innerstøvler gir også en annen komfort enn det man er vant til fra alpinstøvler (for dem som er vant til det).

I Norge selger vi ofte bredere ski til lette støvler, enn i mellom Europa. Dette kan bidra til å gjøre mangelen på komfort i de lette støvlene enda tydeligere. Bredere ski som skal på kant, kraft ganger arm, større press mellom topp av skallet og leggen, og en tynnere innerstøvel. Støvelen i mellomsegmentet er mer komfortable, gir bedre støtte og tryggere nedkjøringer, og er ofte lette nok

Litt om begreper som refereres til:

Skallmaterialer: Grillamid er et materiale som benyttes mer og mer da det gir både lav vekt, god stivhet og slitestyrke. Pebax, som har vært mye benyttet i litt tyngre støvler, har dog større slitestyrke og gir en mer stabil flex. Pebax Rnew er resirkulerbar. Det benyttes også andre materialer, men da hovedsakelig for å holde prisen nede.

Tech Inserts: Dette er metallbeslagene i støvlene som bindingene sitter fast i. Noen produsenter benytter originale inserts fra Dynafit, og andre bruker egne løsninger.

Innerstøvler/Linere: Intuition er merkevare nr 1 i denne sammenheng, men det er stor forskjell på de ulike merkene/modellene. Igjen brukes også andre varianter av prishensyn. Det som er viktig her er hvor godt innerstøvelen lar seg forme, hvordan den fungerer i bruk, varmeisolasjon samt slitestyrke.

Gå-utslag: De fleste lette støvler har i dag så mye gå-utslag at det isolert sett utgjør kun teoretisk forskjell. Kraftigere alpinstøvler med tech inserts og gå funksjon, kan ha større teoretisk gå-utslag, enn det man opplever i praksis. Men, jo større gå-utslag, jo bedre bevegelsesfrihet på vei opp.

Vekt: Vekt er pr støvel, og ikke par.

6 støvler å vurdere:

Dynafit Hoji Free
Man tar fjorårssuksessen Hoji Pro, og gjør denne enda mer «kjøresterk». Grillamid skall, forsterket med glassfiber i hælkappen, gir en dynamisk flex, og lesten er mer presis. Støvelen har også en formbar Sidas innerstøvel. Sålen passer også alle bindinger med Touring norm.

Dynafit Hoji Pro Tour W – dame
Meget kjøresterk toppturstøvel, med forholdsvis lav vekt, som er veldig enkel å endre fra kjøre- til gå-modus. Grillamid plast, og formbar innerstøvel. Relativt romslig lest. Sålen passer ikke til Dynafit Beast bindinger Marker Tour rammebindinger, eller Salomon/Atomic Shift.

Vekt 1.320gr. Flex 120. Lestbredde 103mm[

Dynafit TLT 8 Expedition CR
En betydelig oppdatering fra TLT7, der man har fått nye spenner, som er enklere å betjene. Skallet er i Grillamid, der hælkappen er forsterket med
glassfiber, og dermed bedre kjøreegenskaper. Vekten har man klart å holde nede.

Vekt 1.130gr (str 27,5). Lestbredde 103mm

Dynafit TLT 8 Expedition CR W – dame
En betydelig oppdatering fra TLT7, der man har fått nye spenner, som er enklere å betjene. Skallet er i Grillamid, der hælkappen er forsterket med
glassfiber, og dermed bedre kjøreegenskaper. Vekten har man klart å holde nede.

Vekt 1.040 gr. Lestbredde 103mm

Fischer My Travers
Grillamid skall, og en komfortabel lest, til å være en støvel i denne vektklassen. Kjøreegenskapene er også overaskende gode. For mange jenter som
ønsker en lett støvel har denne blitt en favoritt!

Vekt 1.080gr (26,5). Lestbredde 100mm

Atomic Backland Pro W – dame
Lavere vekt enn tidligere modell, da man har fjernet tungen. Memory fit (varmetilpassing av skall) og bedre innerstøvel.

Dame: Vekt 1.097 (26,5). Lestbredde 98mm

Handlekurv