Hjem » Hva er lumen (lm) og hvorfor er dette viktig å tenke på?

Hva er lumen (lm) og hvorfor er dette viktig å tenke på?

Ett spørsmål vi ofte blir stilt er: Hva er lumen og hva betyr det for meg? Her får du svaret…

Lumen eller lm forteller hvor mye lys som totalt strømmer ut fra kilden. Dette handler altså ikke om hvor intenst lyset er, men hvor mye lys som strømmer ut av en lyskilde i alle retninger.

Hvorfor er dette viktig?

Når du kjøper hodelykter, lommelykter eller lykter til å ta med deg på turen så vises oppgis lysstyrken i lumens. Dermed får du en fin indikasjon på hvor sterk lyskilden er.

Høyest lumen = best?

Høyt lumentall betyr ikke nødvendigvis best lykt/hodelykt. Lumen beskriver den totale mengden lys som kommer ut av lyskilden, men kun isolert i forhold til lyskilden. Hodelyktens evne til å utnytte dette lyset sier lumenverdien ingenting om.

Men mest lyst er ikke nødvendigvis best lys. En kilde som lyser sterkt i alle retninger vil ha et høyt lumentall, men ikke nødvendigvis være effektiv som hodelykt dersom for mye av lyskildens kapasitet går til å lyse opp områder utenfor ditt synsfelt.

På samme måte vil en lykt med svært smal og sterk lyskjegle bli målt til å avgi mye lys i et lite område av målekulen, mens store områder kan være mørklagt. Dette vil eksempelvis gi en hodelykt som lar deg se svært langt rett frem, men som gir deg dårlig sidesyn.

Hvordan måles lumen?

Øyets sanseapparat fanger opp elektromagnetisk stråling innenfor et visst spekter, som kalles øyets følsomhetskurve. Når man måler lumen, plasserer man lyskilden inni en lukket kule og måler hvor mye lys som treffer innsiden av denne kulen 360 grader rundt.

Hva bør jeg tenke på?

Når du skal kjøpe deg lykt eller hodelykt er det først og fremst bruksområde du må tenke på. En lykt med bred lysstråle er ofte svært behagelig i bruk, men den lyser ikke like langt som en lykt der lyset konsentreres i en smalere lysstråle.

Skal du løpe i skogen? Skal du gå på fjellski? Skal du rase nedover fjellsiden etter topptur? Ulike aktiviteter krever ulike form for lysstyrker og snø/skog gir forskjellig refleksjon.

De kraftigste lyktene har tunge batterier som er ubehagelige å ha på hodet, her er derfor ledning og batteri i lomme/sekk den beste løsningen.

Ønsker du å vite mer om lykter og hodelykter, og hvilken som passer din aktivitet best?

Ta turen innom en av våre flotte butikker og snakk med en av våre dyktige medarbeidere.

Handlekurv