Hjem » Hold varmen med trelagsprinsippet

Hold varmen med trelagsprinsippet

Uansett hvilken tur du skal på, er det viktig å kle seg riktig – da unngår du å bli våt og kald.  Å kle seg etter «trelagsprinsippet» holder deg både tørr og varm, uansett som du skal på topptur i snø og kulde, eller en tur i skog og mark hjemme.

Å kle seg etter «trelagsprinsippet» betyr å kle på seg i forskjellig lag, slik at du holder inne varmen og ute været. Så kan du eventuelt justere om det blir for varm med å åpne plagg, eller ta av plagg etter hvert.

Vi vil her gå gjennom de tre lagene og vise deg hva som er viktig å tenke på!

LAG 1 : Baselaget som transporterer fukt

Det innerste laget mot huden er svært viktig når vi skal være i fysisk aktivitet. Ikke bare skal det holde kroppen varm og god, men det skal også transportere fuktighet skapt av kroppen (svette) vekk fra tøyet så det ikke blir vått. Som du har skjønt så er altså den fukttransporterende egenskapen viktig for undertøyet.

Nå finnes det både syntetisk undertøy og ullundertøy. Der syntetisk undertøy transporterer fukt mye bedre enn ull, isolerer ull mye bedre. Derfor bør man bruke syntetisk undertøy ved høy aktivitet, og ved normal/rolig aktivitet er ull bedre.

Undertøy bør også sitte ganske tett inntil kroppen for at egenskapene til undertøyet skal virke beste og slitasjen mindre.

LAG 2: Det isolerende mellomlaget

]Det mellomste laget skal bare fungere som isolasjon, som ett mellomlag mellom undertøyet og det ytre laget. Isolasjonen sin hovedfunksjon er å holde deg god og varm, samt hjelpe på transporten av fukt fra kropp til gjennom det ytre lag.

Tykkelsen på det tredje laget varieres ut i fra hvor mye det skal varme. Dette plagget skal ikke sitte like tett som «lag 1».

LAG 3: Det beskyttende skallet

Det ytterste laget skal være ditt skall mot vær og vind. Her anbefales en skalljakke som er både vanntett, vindtett og har en pustende membran. Med pustende membran slippes fuktigheten fra lag 2 gjennom uten at du trenger å «lufte».

Handlekurv