Hjem » Nyhet – endukstelt fra Samaya hos Platou

Nyhet – endukstelt fra Samaya hos Platou

Superlette telt i øverste klasse designet av fjellentusiaster i de franske alpene. Det handler om lav vekt og innovative løsninger.

Endukstelt har alltid vekket en viss skepsis hos oss. Det handler først og fremst om problemer knyttet til kondens på innsiden, men også styrke, konstruksjon og stabilitet. Tiden står heldigvis ikke stille og takket være innovasjon og nye materialer har Samaya overbevist. En del av jobben hos Platou er nemlig å finne nye spennende produkter og følge med på den teknologiske utviklingen. Teltene fra Samaya så vi første gang for noen år siden, og de har siden den gang vunnet en rekke priser for sine innovative løsninger og har etablert seg i «premier league» blant teltprodusentene. Og Samaya ligger ikke på latsiden, det kommer stadig nye produkter. Den nye sekken Samaya Ultra 20 er et godt eksempel. Teamet fra Samaya kommer fra Annecy i Frankrike og produktene gjennomgår omfattende testing i røffe omgivelser i områdene rundt Chamonix.

Samaya 2.0 er et fullverdig firesesongtelt på kun 1.34 kg. Say no more…

Tradisjonelle telt består av et ytter- og innertelt. Samaya benytter seg kun av en duk.  Fordelene med dette er først og fremst lavere vekt, samt at teltet pakker mindre. Ikke uvesentlige egenskaper. Det unike med Samaya er at man allikevel klarer å beholde de egenskapene man forventer av et fullverdig firesesongers telt. Det krever en sterk konstruksjon som skal tåle både kraftige vindkast, kulde og snø. At teltene i dag brukes på ekspedisjoner og i krevende forhold, som i Himalaya, bør være et godt bevis.

I tillegg til lav vekt har teltene fra Samaya lite pakkvolum.

Et endukstelt stiller ekstra krav til materialvalg. Samaya benytter seg av det siste innen materialteknologi. Litt kondens vil det alltid bli i et telt, sånn er det bare når luft blir avkjølt. For å minimerer dette har man tradisjonelt benyttet seg av inner- og ytterfelt for å utjevne temperaturforskjellene. Samaya bruker derfor en 3-lags pustene teltduk. Nylon ytterst, Nanovent® membran og hydrofil Nylon innerst. I tillegg er selvsagt alle sømmer vanntett. Bunnduken er i Dyneema® komposittmateriale med Mylar® coating.

Samaya benytter seg av en pustende Nanovent® membran i selve teltduken og Dyneema® komposittmateriale i bunnduken.

Ta turen innom!

Vi regner med at om du vurderer et telt fra Samaya er du mer enn gjennomsnittlig opptatt av forholdet mellom vekt og ytelse. Du har og et bevisst forhold til hva man må gi avkall på («trade-off»), når både vekt og pakkvolum prioriteres. Vi tror du ikke vil bli skuffet om du velger et telt fra Samaya, men vi anbefaler deg å ta turen innom for å studere detaljene og få et inntrykk av kvaliteten og romfølelsen. Dette er jo også dyre saker…

PS!

Den største skepsisen til endukstelt er som tidligere nevnt problemer knyttet til kondens. Det vil alltid være litt problemer med kondens i telt. Det handler om vær og vind, våte klær, antall personer, matlaging, ventilasjon osv. På nettet finnes det ulike erfaringer og meninger om endukstelt. Fordeler og ulemper. Vi mener bestemt at Samaya i dag har de beste enduksteltene på markedet, og de kan ikke sammenlignes med de første generasjonene mange år tilbake. Prisen du betaler for eventuelt litt mer kondens, kan i mange tilfeller være verdt prisen for et lett og pakkbart telt.

Handlekurv