Hjem » Guide: Slik velger du riktig langrennski

Guide: Slik velger du riktig langrennski

Det finnes en rekke valgmuligheter når du skal kjøpe deg langrennski.

Det finnes en rekke valgmuligheter når du skal kjøpe deg langrennski. Denne guiden er laget for at du skal få litt oversikt i jungelen av forskjellige typer ski til forskjellig bruk. Vi prøver også å gi deg en bedre forståelse av hvordan vi velger ut ski til deg for å gi deg en best mulig opplevelse når du er ute og går.

Guide: Hvor lange skal langrennsstaver være?

Riktig lengde på stavene er en forutsetning for å kunne gå ordentlig på ski. For korte eller for lange staver gir dårligere balanse og koordinasjon i diagonalgang og sliter også mer på ledd i enkelte deler av bevegelsen enn staver med riktig lengde gjør.

Hvilken type ski skal du ha?

For å finne den riktige langrennskien må du ta hensyn til flere faktorer. For det første må du tenke på hva du skal bruke skiene til. Det er stor forskjell på de ulike skitypene og hver type er spesielt tilpasset en type bruk.

  • er for de som konkurrer/trener på ski eller bare liker å få mest mulig fart ut av den kraften du legger i skiene. Disse skiene er bygd for fart og dette går utover noen av de andre egenskaper. En racingski er for eksempel mindre stabil nedover og har dårligere egenskaper når det kommer til å flyte på snøen ved løst føre.
  • Liker du å gå turer i marka og på fjellet også utenfor løypene er ikke en racingski den ideele typen ski for deg. Det finnes en rekke meget gode valgmuligheter blant turski og markaski. Disse skiene er bredere og ofte har de også litt innsving som gjør at de blir lettere å styre. Skiene er mer stabile nedover og flyter bedre ved løse forhold. De er også mer solide enn rene racingski.
  • er bredere og mer solide enn markaskiene igjen. Disse er laget for å gå utenfor preparerte løyper og er enklere å ta seg frem på i løs snø eller under andre vanskelige forhold. Fjellskiene har stålkanter for å få feste på skare og is på fjellet. Jaktskiene er like fjellskiene, men kommer uten stålkanter for å unngå å skade hunden med disse.

Hvis du bestemmer deg for en racingski finnes disse med forskjellige såler tilpasset forskjellige temperaturer. De aktuelle sålene er

1. Cold: tilpasset temperaturer under null grader, tørrere snø og bruk av voks som smøring. Skiene har ofte et lavt, jevnt og langt spenn.

2. Warm/Plus: tilpasset temperaturer over null grader, våtere snø og bruk av klister som smøring. Skiene har et høyere, mer progressivt og kortere spenn.

3. Zero/Rubb: tilpasset det vanskelige føret rundt null grader. Skiene er spesialbehandlet i smøresonen og kan, for å gjøre det enkelt, kalles en svært moderne smørefri ski. Det å finne riktig lengde og stivhet på skiene avhenger også av en del faktorer, de viktigste er din høyde, vekt og teknikk. Med disse opplysningene er det mulig for oss å finne ski som er av riktig lengde og har riktig spenn til deg. Spennet i skien sier noe om hvor mye kraft du må legge på den for å presse festesonen ned i snøen og på denne måten få feste på skiene. Med for mye spenn blir det vanskelig å få feste, med for lite spenn glir skien dårligere og smurningen slites fortere av. Hvor mye spenn du skal ha i skiene avgjøres som sagt av din vekt, men teknikken har også mye å si for hvor myk/stiv skiene dine skal være. En løper med god teknikk og tyngdeoverføring flytter mer vekt på skiene i hvert tak og kan derfor gå på stivere ski enn en løper som har mindre god teknikk. Dette forklarer hvorfor to skiløpere med samme vekt og høyde kan trives på svært forskjellige ski.

Hvordan finner vi dine ski?

Etter at vi har pratet med deg som kunde eller mottatt nettordren gjør vi vårt beste for å finne ski som passer deg optimalt. Det første vi gjør er å gå igjennom ski i den aktuelle lengden for å finne noe som kan passe den kjøperen. Vi sorterer ved å presse skiparet sammen for å kjenne på spennet i paret. Når vi har funnet noen par som kan passe, sjekker vi spennet i skiene nøyere med en måler som sier oss noe om stivheten i skien og hvor lang smøresonen kommer til å bli.

Neste trinn i prosessen er at vi tester skiene i en ny måler som viser hvordan spennet i skiene «oppfører» seg ved forskjellig belastning av vekt på skiene. Vi måler de med full kroppsvekt, som når du legger trykk på skien, og ved halv kroppsvekt, som når du glir nedover på skiene. Hvis skiene er for stive får du ikke smøresonen ned i snøen og du vil glippe. Er skiene for myke subber smøresonen i snøen hele tiden og dette går ut over glid og slitasje på smøring.

Nå er skiene klare for montering av binding og videre til prepp. Husk at selv den beste ski kan virke treg og gli dårlig uten vedlikehold. Vi anbefaler derfor at du renser og glider skiene dine så ofte som mulig. På denne måten hindrer du at sålen blir tørr og dermed holder skiene dine lengre. Når skiene er nye bør de «mettes» og glides før de brukes. Det er mulig å gjøre dette hjemme, men resultatet blir mye bedre ved bruk av varmeskap og riktig utstyr. Vi anbefaler derfor at vi prepper skiene dine første gang slik at de klare for bruk når de forlater butikken.

Lykke til med kjøp av nye langrennski!

Handlekurv