Platou Sport
MENU

Guide: Hvor lange skal langrennsstaver være?

Riktig lengde på stavene er en forutsetning for å kunne gå ordentlig på ski. For korte eller for lange staver gir dårligere balanse og koordinasjon i diagonalgang og sliter også mer på ledd i enkelte deler av bevegelsen enn staver med riktig lengde gjør. Her finner du noen enkle tips til å finne din stavlengde, men vær oppmerksom på at det er noe rom for individuelle preferanser.

Staver som skal brukes til å gå klassisk med skal som hovedregel være 30 cm kortere enn kroppslengden for at du skal kunne gå riktig diagonalgang og samtidig få kraft når du staker. Her er det individuelle forskjeller, men svært få løpere avviker mye fra denne regelen. Noen har sett at enkelte løpere går med noe lengre staver på langløpene der det er mye eller utelukkende staking som gjelder. Dette kan være et alternativ for å få mer kraft i stakingen og en lengre arbeidsvei gjør at du kan generere mer kraft. Selv i slike rene «stakerenn» er det uvanlig å ha staver som skiller seg vesentlig fra regelen med kroppshøyde minus 30 cm.

Til skøyting er hovedregelen at stavene skal være 20 cm kortere enn kroppslengden, eller 10 cm lengre enn de klassiske skistavene dine. Som med de klassiske stavene er det også her individuelle forskjeller og preferanser, men svært få avviker mer enn 5 cm. For lange eller for korte staver går veldig raskt utover god skiteknikk og koster dermed raskt mer enn det smaker.

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.