Platou Sport
MENU

Uansett hvilken tur du skal på, er det viktig å kle seg riktig – da unngår du å bli våt og kald.  Å kle seg etter «trelagsprinsippet» holder deg både tørr og varm, uansett som du skal på topptur i snø og kulde, eller en tur i skog og mark hjemme.

Å kle seg etter «trelagsprinsippet» betyr bare å kle på seg i forskjellig lag, slik at du holder ute være og inne varmen. Så kan du eventuelt justere om det blir for varm med å åpne plagg, eller ta av plagg etter hvert .

 

LAG 1: Undertøy som transporterer fukt

Bilde fra Devold

Det innerste laget mot huden er svært viktig når vi skal være i fysisk aktivitet. Ikke bare skal det holde kroppen varm og god, men det skal også transportere fuktighet skapt av kroppen (svette) vekk fra tøyet så det ikke blir vått. Som du har skjønt så er altså den fukttransporterende egenskapen viktig for undertøyet.

Nå finnes det både syntetisk undertøy og ullundertøy. Der syntetisk undertøy transporterer fukt mye bedre enn ull, isolerer ull mye bedre. Derfor bør man bruke syntetisk undertøy ved høy aktivitet, og ved normal/rolig aktivitet er ull bedre.

Undertøy bør også sitte ganske tett inntil kroppen for at egenskapene til undertøyet skal virke beste og slitasjen mindre.

Undertøy dame – https://www.platousport.com/dame/undertoy

Undertøy herre – https://www.platousport.com/herre/undertoy

 

Lag 2: Det isolerende mellomlaget

Bilde fra ArcTeryx

Bilde fra ArcTeryx

Det mellomste laget skal bare fungere som isolasjon, som ett mellomlag mellom undertøyet og det ytre laget. Isolasjonen sin hovedfunksjon er å holde deg god og varm, samt hjelpe på transporten av fukt fra kropp til gjennom det ytre lag.

Tykkelsen på det tredje laget varieres ut i fra hvor mye det skal varme. Dette plagget skal ikke sitte like tett som «lag 1».

Mellomlag dame – https://www.platousport.com/dame/damemellomlag

Mellomlag herre – https://www.platousport.com/herre/mellomlag

 

Lag 3: Skallet

Bilde fra ARCTERYX

-Les også: Hva er en skalljakke og hva bør du tenke på når du kjøper den?

Det ytterste laget skal være ditt skall mot vær og vind. Her anbefales en skalljakke som er både vanntett, vindtett og har en pustende membran. (Les mer om hvorfor under «hva er en skalljakke»)

Skalljakke dame – https://www.platousport.com/dame/jakker/skall

Skalljakke herre – https://www.platousport.com/herre/jakker/skall

 

3 lag = Holder deg varm og tørr

Med disse tre lagene vil du sikre deg at fukt fra kroppen blir transportert ut av klærene, mens fukt fra omgivelsene, som regn og snø, vil avvises. Dermed kan du bruke all tid på å nyte naturen og kose deg med opplevelsene.

Om du skal lang tur, kan det være greit å ta med skift til lag 1 og lag 2.

God tur fra alle oss i Platou!


Les også:

Hva er en skalljakke og hva bør du tenke på når du kjøper den?

En skalljakke er dermed noe av det mest anvendelige vi har på jakkefronten, og kan brukes både til tur, fritid og til snøkjøring. Uansett om du er på fjelltur, om du er i skog og mark, om du går på ski, eller trenger en jakke i hverdagen og uavhengig av årstider dekker skalljakkene de aller fleste behovene.

Mine favoritter

Det finnes ingen produkter som svarer til valgene.