Hjem
Totalt
Totalsum ordre
0,-
Nyhetsbrev
Ja takk - jeg ønsker å motta nyhetsbrev fra Platou butikkene i:
Velg ditt abonnement
Platou Sport - Bergen
Platou Sport - Molde
Platou Sport - Sandnes og Madla
Platou Sport - Ålesund
Platou Sport nettbutikk
Email
Mobil


Vedlikehold av fjellstøvler og sko

For at fottøyet skal vare lengst mulig, samt beholde vanntetthet og fuktighetstransporterende egenskaper, er det viktig at man vedlikeholder det godt. Til tross for utvikling av moderne teknologi og materialer, så er fortsatt lær en viktig bestanddel i det meste av fottøy for bruk i fjell og friluft. Læret er et ”levende” materiale som jevnlig må pleies og tilføres ”næring”. Dette gjelder også om fottøyet bare delvis består av lær.
 
 

Rengjøring

Ta ut innersåle/fotseng og skolisser, og rengjør fot- tøyet innvendig og utvendig under rennende vann. Fjern gjenstridig søle og skitt med for eksempel børste eller svamp.
 

Tørking

Tørk støvlene i romtemperatur. Ikke utsett dem for sterk varme eller sollys da vått lær er mer følsomt for varme. Fyll skotuppen innvendig med avispapir eller ”foot trees”, slik at de holder fasongen under tørking.
 

Impregnering

Impregneringen skal gi fottøyet en vannavstøtende overflate. Læret er porøst og består av ca 35 % luft, noe som er viktig for at det skal kunne transportere fuktighet. Læret skal med andre ord ikke mettes med impregnering, da dette vil gjøre det helt tett. ”ofte og lite” er en grei rettesnor. Impregner fottøyet før første gangs bruk, og deretter før du ser at det er nødvendig. Benytter du spray eller flytende impregnering, kan dette med fordel påføres før fottøyet er helt tørt. Husk også å impregnere tunge og rundt maljer til skolisser.
 

Riktig impregnering til ditt fottøy

Til fottøy med overdel av syntetiske materialer og semsket skinn, kan man med fordel benytte flytende eller sprayimpregnering. Kombinasjonen syntetiske materialer og semsket skinn gir lett fottøy med gode fuktighetstransporterende egenskaper, og i kombinasjon med Gore-Tex eller andre membraner, god vanntetthet. Skoen er ofte i et tynnere materiale som trekker til seg mindre fuktighet om det blir vått, og tørker raskere enn et tykt full lær.
 
Semsket lær, eller splitt lær, har hatt et dårlig rykte men det finnes forskjellige kvaliteter. Jo fastere læret er, jo bedre er kvaliteten. Styr unna fottøy med semsket lær som er veldig ”hårete”.
 
Til fottøy med overdel i Nubuck lær kan man benytte flytende impregnering. etter impregnering benytter man en Nubuck børste for å få tilbake det originale utseende. Flytende impregnering bør brukes relativt ofte. Du kan også benytte voks impregnering, men da vil læret få en glattere overflate, og miste sitt karakte- ristiske Nubuck utseende.
 
Fottøy med full lær har en glattere overflate og her handler det om å gjøre denne så vannavstøtende som mulig. Dette oppnås best med kombinasjonen voks impregnering og skokrem. Kraftigere fottøy med lær tykkelse 2,8-3,2mm kan med riktig vedlikehold og im- pregnering bli nærmest helt vanntett, også på lengre turer, selv om de ikke har vanntett membran. Enkelte modeller for bruk av stegjern har reversert lær. Det vil si at læret har ”kjøttsiden” ut og narven inn. Dette behandler man som med semsket skinn, og kan gjerne benytte silikonholdig impregnering.
 
 
Semsket skinn eller syntetisk materiale
• Kiwi Power Protector spray
• Kiwi All Protector Spray
• Nikwax Fabric & Leather
• Toko Shoe Proof & Care


 
 
Nubuck skinn
• Kiwi Renovator Mocka/Nubuck
• Nikwax Fabric & Leather
• Kiwi Power Protector spray
• Toko Shoe Proof & Care


 
 
Glatt skinn
• Kiwi Wet Proof
• Kiwi Beeswax
• Nikwax Aqueous
Disse kan også benyttes på semsket skinn og Nubuck, men vil påvirke fargen og utseende på læret.
• Kiwi Minkoil
• Toko Leather Wax Transparant Sillicon


 
 

Hvordan er en fjellstøvel bygget opp?

Innledningsvis vil vi forsøke å beskrive hvordan fjellstøler er konstruert, og hvorfor.
 
 
 
For ca 20 år siden begynte det å bli vanlig å benytte Gore Tex membran (heretter GTX) i fjellstøvler. I dag finnes det nesten ikke høykvalitets fjellstøvler uten. GTX fungerer svært bra til denne bruken, men det finnes store kvalitetsforskjeller. Desverre fører dette til at kunder opplever lekkasje og reklamasjoner. Det som er viktig er at produsentene beskytter GTX membranen mot slitasje. Dette gjelder spesielt rundt lisse maljer og i «knekken» over tå-leddet. Gjøres dette skikkelig vil GTX membranen være evigvarende, men det koster noe mer i produksjonen, og det jukses for å holde prisene nede.
 
En annen ting som er vesentlig er om det er en sokk-konstruksjon, dvs at GTX membranen ligger rundt hele foten (dette kan man sjekke ved å ta ut innersåle og se om GTX fóret går under sålen), eller om man benytter en limt konstruksjon der membranen limes fast i bindsålen. W.L. Gore Ltd hevder begge konstruksjoner er like gode (de godkjenner jo begge), men vår erfaring er at sokk-konstruksjonen er klart den sterkeste og er også det du finner i alle «skikkelige» fjellstøvler. NB: har mindre betydning på kraftige topptur støvler som flekser mindre.
Bruken av membran medfører at man kan benytte tynnere/lettere overlær eller syntetiske materialer og allikevel oppnå samme vanntetthet og slitestyrke. Et bra overlær er fortsatt mer slitesterkt enn de syntetiske materialene.
 
 

 
 

Litt om lær

Læret som benyttes i fjellstøvler er chromegarvet (garvestoffene er chrome salter) og svært «porøst», dvs at det består av ca 35 % luft som sikrer gode pusteegenskaper. Forskjellige garverier leverer forskjellig kvaliteter til forskjellig priser. Gallusser og Perwanger er de som er kjent for å levere virkelig topp lærkvaliteter. Oksehuden splittes i 3 deler.
 
Full lær/glattskinn er den ytterste delen som har narv, dvs den glatte delen av læret. Nubuck er et glattskinn der man har slipt ned narven for å få et mer delikat utseende. Glattskinn impregneres med best med voksbasert impregnering, men på nubuck benytter man flytende eller spray impregnering.
 
Semsket skinn/suede/splittlær er de 2 neste delene huden splittes i. Det laget som er nærmest full læret kalles premium semsket skinn. Dette har fortsatt høy slitestyrke og puster meget bra. Det er også lett å benytte flytende eller spray impregnering. Dette fungerer meget bra i kombinasjon med GTX membran. Det innerste laget av huden kalles sekunda semsket skinn, og er svært porøst. Ikke all verdens slitestyrke, men billig. Kan lett identifiseres ved at det er «hårete». Ikke å anbefale i fjellstøvler, eller annet fottøy til fjell-/fritidsbruk heller.
 
Syntetiske materialer benyttes ofte for å gjøre støvlene lettere, og rimeligere (Nylon og Cordura). Andre syntet materialer velges til enkelte komponenter på støvlene fordi de er vel så slitesterke (og dyre) som lær, men mer «døde» dvs ikke former seg/strekker seg (Kevlar og Lorica). Mellomsålene har blitt både lettere og med bedre demping takket være kombinasjon av materialer, og man har utviklet en lettere og mer porøs PU blanding. EVA, som også benyttes av noen, er enda lettere men kollapser også raskere. Dvs. ikke like varig.
 
 
 
 

Såler

Det er også en stor utvikling på yttersåler der ny teknologi gjør at man kan blant flere hardheter i sålen slik at den er myk(friksjon) der den skal være myk, og hardere(mer slitestyrke) der den skal være hard.
De største produsentene får spesiallaget såler til sin modell linje som er tilpasset form på lester (viktig!) og bruken støvlene er ment for.
 
Vibram er produsenten som nærmest har monopol på høykvalitets såler, men de har flere konkurrenter i det billige segmentet. Bindsålen er den sålen som overdelen limes til før selve yttersålen.  Denne er selve «motoren» i støvelen og bestemmer fleksibilitet, stabilitet og vridningsstivhet. De gamle stål lenkene er en saga blott og er skiftet ut med carbon/glassfiber blandinger.
 
En støvel med myk mellomsåle vil føles behagelig på butikkgulvet, men vil medføre langt større belastning på muskulaturen enn en som er stivere. Stikkordet er riktig stivhet til riktig bruk.
 
 

 
 
 

Design/konstruksjon av fjellstøvler

Først avdekker man bruksområdet for støvelen. Deretter benytter man en lest som er egnet til dette. Det brukes forskjellige lester til en klassisk fjellvandrestøvel og en topptur støvel.
 
En topptur støvel brukes, som navnet tilsier, mer i bratt terreng der man i større grad går på forfoten. Dermed benyttes en flatere lest som er mer presis i forfoten. Mindre volum i tå-boksen, mindre spring og noe smalere.
 
 
Med en vanlig fjell-/vandrestøvel går man mer på stier og/eller i flatere terreng. Mer spring gir en mer komfortabel rullende gange, større bredde. Deretter er det å velge riktig bindsåle, yttermaterialer og yttersåle som nevnt tidligere, og volum i tå-boksen gir da bedre gå-komfort.
 
 
Platou Sport AS - Postboks 948, Sentrum - 5808 Bergen - Org. nr. 957 006 949